GRATIS LEVERING RETT TIL DØREN! 

KUL GUTT: OLAV STUBBERRUD

Han har gjort internasjonal suksess på å fotografere andre. Jeg kan vise at jeg har en egen merkevare, kjent for kunsten, klærne og uttrykket sitt. Olav er gutten fra Rykkin som ville ut i verden og lage ting.
Vi har tatt en prat med han om kunst, kultur og bærekraft.

Det er ikke til å benekte. Folk fenges ved Olav Stubberud. Han er gutten fra Rykkin som begynte i det små ved å ta bilder av kompisene da de trikset på snowboard. Det utviklet seg til å bli noe mye større. Nå reiser Olav verden rundt og tar bilder av artister både på og av scenen på turné. Når han ikke har henger med stjernene, designer han kleskolleksjoner og lager kunst i studioet sitt i Sandvika. Og folk følger ivrig med på alt han driver med.

Hva tror du det er med deg som digger folk så veldig?

 - Wow, det er fint ord. Takk! Jeg er over alt, og jeg vil gjøre alt, nettopp fordi jeg vet at alt er mulig. Det at jeg faktisk greier å ikke “half-asse” det jeg gjør, i og med at jeg gjør så mye, er jo og rått kompliment! Jeg føler at jeg holder det ekte overfor meg selv, og da at det kommuniseres det ekte utad. Det er vel det folk ser og liker. 

Folk som følger med på det du driver med, har kanskje fått med seg at det er noen temaer som er ekstra viktige for deg. Blant annet mental helse, bærekraft og kampen mot rasisme. Det er kanskje et spørsmål, men hvorfor er dette saker du brenner for?

 - Dette er veldig personlig preferanser. Det er ikke alltid like lett å brenne like hardt for ting som ikke er personlig, eller man ikke er berørt av selv.

RASISME, MENTAL HELSE OG BÆREKRAFT

FRA RYKKIN TIL HOLLYWOOD: Olav begynte med å ta bilder av kompisene på snowboard. Nå henger han med stjernene på turné, designer kleskolleksjoner og lager kunst, for å nevne noe. Foto: Håkon Jørgensen.

Kampen mot rasisme er viktig for Olav fordi han har vokst opp i et område med kulturell diversitet, og noen av hans nærmeste i barndommen og ungdommen var av utenlands bakgrunn eller utseende. Olav forteller at de opplevde mye hat og fordommer. 

 - Jeg jobber med mange forskjellige folk fra forskjellig bakgrunn. Jeg er også påvirket av og har en interesse for «svart kultur» generelt, enten det gjelder hiphop, mat eller pop-kulturelle referanser. Og straight-up at jeg syntes det er helt sykt at folk skal mene at «ett folkeslag» er mer verdt enn et annet. Hvis man er så ute etter å hate på ting, at man velger å hate på farge, så burde man kanskje se seg litt ordentlig rundt.

VIKTIGE TEMAER: Olav bruker stemmer for å snakke om temaer som er viktig for han. Mental helse, bærekraft og kampen mot rasisme er noen av tingene han brenner for. Foto: Håkon Jørgensen.

Mental helse står også Olav nært, og han forteller at det er noe som berører han hver eneste dag.  

 - Det står sentralt i all ferdsel i det virkelige liv. Om du skal få noe, om du skal være komfortabel med deg selv eller generelt fungere rundt deg selv, er mental helse veldig viktig, sier han. 

Olav brenner også for bærekraft. De som følger med på han i sosiale medier har kanskje lagt merke til at, sammen med kameraet, er en gjenbrukbar vannflaske hans faste følgesvenn.

 - Å være bevisst rundt bærekraft er noe som ikke kan påvirke nåtiden, men også i «evig» tid fremover. Det er viktig for meg å ta bærekraftige valg. Ikke bare fordi jeg er en konsumer, men fordi jeg også er en som lager ting som skal brukes. Ingenting varer evig, så alle vi som lager ting og er avhengig av materialer, må tenke på det større bildet. 

Hvordan bruker du din rolle som en person med mye innflytelse for å fremme viktige saker som psykisk helse og bærekraft?

 - Den rollen er jo viktig, og jeg har satt meg selv i den posisjonen, så det følger og ansvar med den rollen jeg har. 

Men heldigvis koster det Olav lite å bruke stemmer for å snakke og øke kjennskap rundt han brenner for.

 - Jeg er ingen Greta, men jeg gjør mitt. Jeg håper jeg kan fortsette å balansere bærekraft og kunst enda mer. 

I en vanlig hverdag, uten pandemi, består livet ditt av jobb over hele verden. Hva har du lært om hvordan de forskjellige stedene du har besøkt gjør tiltak for bærekraft?

 - Jeg har krysset en del grenser opp igjennom. USA er der jeg har vært mest, og de henger milevis unna «oss andre». Det skjer mye i Asia, og da spesielt Kina, hvor mesteparten av produksjonen kommer fra. Jeg gleder meg til å få enda mer kunnskap og innblikk i hva som skjermer rundt når det kommer til bærekraft.

Hvor viktig tror du at det er alle bevis for valg for klimaet i hverdagen?

 - Det er det samme prinsippet som alt annet - at det er vi som har kontroll i verden, oss mennesker. All forandring starter med oss. Ta for eksempel en demonstrasjon. Det hjelper ikke så mye at bare én person demonstrerer, men sammen er vi sterke. Jeg vet selv at det er vanskelig å gå utenfor døra uten å bidra til industri som ikke kan gjøre en forskjell, men alt hjelper. Hver minste ting vi gjør hjelper i det store bildet. 

Selv, har Olav fokusert mye på sitt eget forbruk av plast den siste tiden. For å bidra til å gjøre en forskjell har han endret de hverdagslige rutinene sine, i tillegg til å ta bevisste valg når han lager klær og kunst.  

 - Jeg velger å ta med meg totebags, drikkeflasker og bestikksett. Det har blitt hverdagslige ting som jeg har fått inn i rutinen mine. Jeg tenker også så bærekraftig som mulig på alt jeg produserer. Jeg spiser så lite kjøtt jeg kan. Ellers holder jeg meg så informasjon om hva som skjer der ute som jeg kan, forteller han. 

Hvilke prosjekter har du å gå akkurat nå, og hvilke klimasmarte valg er det du tar i forbindelse med kunsten og jobben din?

 - Jeg har alt for mange prosjekter gående, og mye av det er håndfaste ting, som trykk, klær og produkter. Det bruker jeg mye tid på, siden dessverre er det ikke så lett å finne de beste og mest bærekraftige løsningene ved første øyekast. Men jeg har funnet gode veier, og da også bærekraftige produksjoner. Steg-for-trinn går jeg mot dit jeg vil være. Det er viktig at små aktører som meg pusher fabrikkene til å gå mer bærekraftige veier. Desto flere det er som meg, som spør om bærekraftig produksjon, desto høyere blir etterspølersen, som gjør at fabrikkene må omstille seg og tilpasse seg. Det fører til at også de større aktørene må følge på. Det er akkurat det du har kjøpt i er! 

Mange ville kalt deg en tusenkunstner - du er stjernefotograf, snowboarder, stuper, klesdesigner, kunstfotograf, actionfotograf, modell, moteikon, kreatør, filmskaper, og nå også skuespiller. Det kan virke som at alt du tar i blir til gull. Er det noe du ikke er gud i - og i så fall: hva?

 - Ha ha! Gud promo det henne! Takk igjen. Jeg følger instinktene mine til jeg dør. Og heldigvis minner jeg meg selv på at det er ok å feile. Jeg kan bli og bedre menneske, alltid. Hadde jeg brukt som mye tid som jeg bruker på alt annet jeg gjør på å bli og bedre mennesker, hadde kanskje navnet mitt vært Dalai Olav nå. Men, som alle andre, liker jeg å være egoist til en viss grad. For å svare på spørsmålet ditt: Jeg kan ikke synge. Ennå.

MILJØSMARTE VALG: Olav har endret sine hverdagslige rutiner for å ta mer vare på miljøet. Jeg kan også tilby produsenter og fabrikker til å tilby mer bærekraftige løsninger. Foto: Håkon Jørgensen.

- Merkevaren cool står for mye. Ikke bare bærekraft og helse, men også alt vi synes er kult: Det å være inkludert, å være seg selv, å tørre, å vise ansvar, å stå opp for det man tror på. Hva er det du synes er ekstra kult akkurat nå?

 - Det feteste er å tørre å være seg selv så mye som mulig. Hvordan kan du vite at du er den du kan eller burde være, hvis du ikke har prøvd å gå alle veier? Du må gjøre det for å kjenne på hvor du står med deg selv. Kall det gå utenfor komfortsonen. Jeg syntes det er sykt fett med folk i 2021 som greier å holde seg ekte for seg selv i en tid hvor det er mer inntrykk og meninger enn noen gang. 

Det er også kult å bry seg forresten. Generelt. Om andre, om verden, om seg selv.

Det er viktig å ha noe å se frem til i en tid som sikkert er ekstra tung for mange akkurat nå. Hva gleder du deg mest til å gjøre når pandemien er over?

Ouuufff! Å flowe. Overalt, alltid. Jeg har brukt dette året på å gjøre alt jeg kan klart, så jeg kan gå ut der å flowe enda mer.


Foto: Håkon Jørgensen